19 d’octubre del 2010

versions de les cançons a Spotify

Moltes de les cançons que s'inclouen en el llibre-Cd del projecte Veus formen part del cançoner popular i tradicional d'arreu del món i han estat interpretades, versionades, enregistrades per nombrosos i diversos cantants.


Avui us fem arribar una llista de spotify amb 11 cançons que formen part del cd Veus interpretades i arrenjades per altres músics. En aquesta selecció tan sols hi falten Aku Aku i Rumisonqo.

Esperem que gaudiu de la llista

15 d’octubre del 2010

El dia després de la presentació

Ahir vam presentar el llibre-cd Veus i avui ens agradaria compartir amb vosaltres un seguit de reflexions, imatges i moments de la presentació...

El vídeo que vam passar ahir a la presentació





Notícia a El prat.tv




El reportatge de l'Agència catalana de notícies



El vídeobloc de l'Alcalde, Lluís Tejedor

13 d’octubre del 2010

Tot il·lustrant el Veus


En David Sarrà ha estat el jove pratenc que ha assumit el repte d'il·lustrar el projecte Veus. Va estudiar art i Disseny a l'Escola Massana i ara fa un mòdul a l'Escola Serra i Abella, a l'Hospitalet. Col·labora en diversos projectes: amb l'Associació de Comerciants de Ferran Puig, les il·lustracions de llibres infantils... Actualment prepara, amb Sílvia Martos, una exposició al bar Deeses que s'inaugurarà el proper 31 d'octubre i que, sota el títol de Phantasmagòria, recull un seguit d'il·lustracions sobre monstres del cinema i altres figures de l'imaginari de la ciència ficció i la fantasia, un estil en què diu trobar-se molt còmode.


Mentre compartim un cafè ens explica una mica com va funcionar el procés d'il·lustració del llibre-cd del projecte Veus i, en primer terme, destaca la total independència de creació amb què va comptar alhora de treballar, sempre amb els límits de quadrar les il·lustracions amb la línia gràfica que havia dissenyat el Roman.

El repte era aconseguir que les il·lustracions mostressin l'origen de totes les cançons i el perquè les cantem, una tasca que també li ha suposat un aprenentatge i ens explica com la lluna la pruna parla d'un eclipsi lunar, un significat molt desconegut per totes les generacions que han cantat i compartit aquesta cançó.

El David va dedicar un intensíssim mes de treball des que va rebre les lletres de les cançons fins a lliurar la feina per acabar la maquetació, el ritme de treball va ser molt intens però acostuma a ser habitual en aquest tipus de feina. Malgrat tot, està content amb el resultat un cop li ensenyem el llibre i, sobretot, es mostra content d'haver participat d'un projecte d'aquest tipus.













Il·lustració de David Sarrà per la cançó, La cucaracha

20 de setembre del 2010

Presentació del Llibre-CD


VEUS és una experiència i un procés de treball compartit entre ciutadans diversos en què la música, la llengua, les emocions i les cultures han protagonitzat prop de 9 mesos de treball intens. El projecte finalitza ara amb la presentació d'un llibre i un CD que recull una mostra representativa de cançons de diferents llocs del món que ha aportat l’alumnat dels cursos de català del Prat.

L'acte de presentació es portarà a terme el proper dijous 14 d'octubre, a les 18 hores al Teatre Modern del Prat de Llobregat.

L'Entrada és gratuïta supetitada a l'aforament de la sala. Aquells que vulgueu assistir, cal que reserveu una entrada al Centre de Normalització Lingüística El Prat de Llobregat o bé a La Capsa]



23 de juliol del 2010

Músics de la ciutat

El projecte Veus neix i es cou al Prat. Tant els alumnes de català com els músics han coprotagonitzat aquest procés de treball que va començar el passat gener i veurà la llum el proper 14 d'octubre. Avui però, us volíem presentar els músics que han fet sonar tot plegat acompanyant les veus dels i les alumnes dels cursos de Català de la ciutat:

Carles Grima ha pres part en molts projectes musicals al llarg de la seva carrera artística. Actualment forma part dels Gaiters de Llobregat, és professor de percussió i bateria, i fa un taller de percuterapia a l’escola d’educació especial Can Rigol. En Carles ha participat en el tema Bailaches Carolina tocant la bateria i el pandero.


Jordi Ribas toca el sac de gemecs, la gralla i moltes flautes de diverses procedències. Té una trajectòria dilatada en grups i formacions de la ciutat, i ha col·laborat en la gravació de Bailaches Carolina (Flauta i sac de gemecs)i La lluna i la Pruna (Gralla).


Jordi Guilera toca el sac de gemecs i la gralla i amb Els Gaiters del Llobregat i, juntament amb en Jordi Ribas, ha gravat el sac de gemecs en el tema Bailaches Carolina.


Sílvia Castañeda ha col·laborat en el tema Bailaches Carolina, és pandereteira i actualment es la directora de la Irmandade Galega de rubí.


Isaac Barrera, més conegut com Fosi és baixista i contrabaixista, té una dilatada experiència en el jazz, el blues i ha format part d'infinitat de bandes locals. Actualment el seu projecte és Elsa Benaquel blues (versions bluesejades de l'humorista Eugenio) i forma part del col·lectiu els Mariatxis del Delta. Ha participat en set temes del projecte amb el Contrabaix.


Carlos Marfil, Carew és un passaionat de la percussió en totes les seves formes... és el responsable del grup de percussió Tun Tum Prat, forma part del grup de world music Sittar green i dóna classes de percussió arreu. Ha posat les percussions als temes Aku-Aku i Rumisonqo.


Pepo López és guitarrista, ha format part de nombroses formacions locals com Tierras i, actualment és guitarrista de La Cabra Mecánica i lidera el seu projecte musical Chivo Chivato.


Txema Carnicé és baixista i ha format part d'una multitud de projectes i formacions musicals de jazz i blues entre les que podem destacar ensemble-B i Lliberty Wallance. Ha fet sonar el baix en els temes Bailaches Carolina i La lluna i la pruna.


Willy Macià, més conegut com a Pigmy és un cantautor pratenc amb llarga experiència en els escenaris, molt influenciat pel pop folk psicodèlic, ha format part de bandes com Carrots i ara porta el seu projecte en solitari, Pigmy. Ha pres part del projecte en la cançó Aku Aku amb el seu ukelele.

Benjamí Company toca l'oboè i és membre de la Unió Filharmònica del Prat a més de treballar al Centre de Normalització Lingüística així que, a més de tocar l'oboè en el tema greensleeves ha pogut viure i treballar en totes les parts del procés de Veus.


Xavi Ribas és baixista, actualment forma part del projecte de garatge en català Els Trons, abans havia pers part d'altres formacions locals com sis de nou, ataraxia i Korre que Trona. Ha fet sonar el baix elèctric en el tema Aku Aku.


Dídac Ruiz és un expert percussionista professional que ha format part de nombrosos grups i formacions d'entre les quals podem destacar Standstill, Sidonie, Carrots i Coetus (orquestra ibèrica de percussió) i altres projectes més personals com Talking Tara... en Dídac ha marcat el ritme amb un univers d'instruments de percussió com el djembé, la darbouka, shakers, Càrcaves, Overtones, tables...


Jonathan Zuriaga toca la bateria i ha format part de força projectes musicals vinculats a l'escena més pop de Barcelona, destacant sobretot amb Cosmopolitants, Art i Cafè Budapest , ha pres part en els temes Todas las Voces, la Cucaracha i la Lluna i la pruna.


David Faure és percussionista i artista visual. Mica en mica ha anat cultivant ambdues disciplines, en la part musical ha format part de grups com Thomas Aussenac Trio i diverses formacions de reggae. Ha posat el bendir, els plats i altres efectes de percussió en els temes Lamma Bada, Hani Yaylam, Txoria Txori.


Jordi Pujol és un virtuós guitarrista que ha fet professió de la seva passió per aquest instrument, habitual de les jam sessions de Barcelona, la seva passió pel jazz l'ha portat a muntar formacions diverses i a companyar a grans noms de l'esena del jazz nacional. Ha posat el seu gra de sorra en el tema La lluna la pruna.


Iñaki Ezcurra és pianista i arreglista, és un altre dels músics habituals de l'escena local. Actualment forma part del grup zulú 9:30, també va fer la primera de les versions de la sardana de la Festa Major del Prat i nombrosos arrenjaments, himnes... Ha posat les tecles en el tema Greensleeves.


Miderkis Salinas estudia català i és un amant de la música, a més de prendre part del projecte com alumne de català, ha entrat a l'estudi per fer sonar els seus bongos en el tema La cucaracha.


Xavier Company més conegut dalt dels escenaris com a Bitxe és guitarrista i cantautor. Ha format part de força bandes de la ciutat i s'uneix al grup dels Mariatxis del Delta. Ha col·laborat en el tema Txoria Txori.


Federic Corner, més conegut com a Freddy és teclista i ha format part de grups locals com Carrots, Generación... Ha participat en el tema La Lluna, la Pruna.


David Muñoz és pratenc d'adopció, apassionat de molts i diversos temes (ràdio, audiovisuals, organització d'espectacles, concerts i agitador cultural de mena), ha posat la bateria en la cançó Greensleeves.


Cesc Ardeo estudia magisteri musical, és part activa de la unió Fliharmìnica del Prat i ha format part de projectes musical de carrer, ha pres part en el Veus coordinant el grup de cordes de la Unió filharmònica format per Judit Cases i Víctor Vilar als violins, Celia Gordón al violoncel i Maria Company a l'oboè en els temes de Todas las voces i Lamma Bada.


Tito Puente és un apassionat de la música i estudiantd e català que s'ha animat a col·laborar en la part musical del Veus amb el Charango, zampoña, bombo Kullakita, Todas las Voces i Rumisonqo.


Miguel Cerdà toca la Quena, un instrument de vent originari dels Andes que ha donat el color i l'essència al tema Todas las Voces.


Enric Chalaux toca el sitar i la guitarra en grups com Stay i Aleppo pine, ha col·laborat en el disc tocant el sittar en la cançó Ae mere.


Joan Miró, a més de ser el coordinador musical del projecte Veus i el responsable dels arrenjaments ha saltar a l'altra banda posant els teclats, la baglama, el Ney i l'Oud en alguns temes.




Imatges de la majoria dels músics que han pres part del projecte

23 de juny del 2010

Veus, una visió global



En Joan Miró és el coordinador musical del projecte Veus, està present en totes les parts del projecte i té una visió global i interessant sobre totes les fases del procés. Per aquest motiu li hem demanat que ens expliqués tot plegat des de la seva perspectiva, com va tot el procés del projecte.



El projecte ‘Veus’ és un exemple perfecte de com conjugar música i interculturalitat a nivell social. Em vaig alegrar molt quan me’n van proposar la direcció musical, per diversos motius. Com a músic i productor musical, l’àmbit de les músiques d’arrel és el que més m’ha enriquit aquests darrers anys i a l’entorn del qual ha girat la major part de la meva activitat. Per altra banda, com a musicoterapeuta, el fet de treballar directament amb la gent que haurien de triar i finalment cantar els temes triats suposava una nova oportunitat d’investigar el profund lligam entre expressió musical, emocions humanes i cultura.


Així em vaig presentar a les aules amb la meva guitarra i amb la proposta pels diversos grups d’estudiants de crear un espai participatiu on conèixer-nos una mica més a través de la música, cantar cançons de la nostra cultura i de les seves, jugar a adaptar cançons de les seves cultures a la nostra, parlar de la importància de mantenir vives les nostres arrels, identificar els sentiments que ens desperten les músiques i de com aquests sentiments, encara que vestits de forma diferent segons la cultura, són universals i ens permeten una connexió de cor a cor.

Després de la sorpresa inicial d’assistir a classe de català i trobar-se a un paio amb una guitarra, els estudiants van anar obrint-se, rescatant cançons, expressant i comunicant-se fins al punt que els lligams entre ells s’han fet molt més estrets. Han passat coses molt màgiques, algun que altre debat sociofilosòfic contrastant trets d’unes cultures i altres, hem descobert alguns talents ocults, però sobretot hem experimentat que tots tenim ‘veu’ i ‘lloc’ en aquest projecte i en la societat, i que cada veu és única i necessària.


Un cop enllestida la selecció de cançons, m’he dedicat a fer els arranjaments dels temes, intentant mantenir l’essència i ressonància cultural de cada tema però donant-li un aire una mica més obert i actual, pensant també en els músics disponibles, doncs la idea era que els temes fossin interpretats també per músics del Prat. Crec que el ventall de colors, essències i sonoritats és molt ric, hi ha cançons del món àrab, Turquia, País Basc, Galícia o Amèrica Llatina entre d’altres, algunes cantades en altres llengües que també cal preservar, com el Rapa Nui (Illa de Pasqua), Quítxua o Aymará (Bolívia), i que el resultat final pot ser molt suggerent.


Ara ens trobem en la tercera fase del projecte, la que posa en joc els cantants i els músics locals, convocats a l’estudi de gravació de La Capsa.


Les sessions de gravació de veus han estat molt divertides, la major part de gent no havia estat mai en un estudi, i els ha encantat l’experiència, els costava entrar pels nervis però més els costava sortir-ne, doncs s’acabaven implicant molt. Gairebé totes les persones de tots els grups han deixat la seva empremta sonora en el projecte.


Quant als músics, després de la primera reunió em va sorprendre molt positivament la disponibilitat i entusiasme d’aquests professionals que ofereixen amb generositat el seu talent. Un cop començades les sessions d’enregistrament el resultat és espectacular, els arranjaments estan creixent molt… i continuarà!

Núvols d'idees

Amb cada cançó triada, cada aula de català seguia un mateix procés, la traduïen, la comprenien i cercaven una paraula que resumís l'esperit de cada cançó... De cada sessió de treball a cada aula van sorgir núvols d'idees, de paraules, d'emocions que us resumim en aquest núvol de paraules que barreja orígens, conceptes, idees, emocions...


17 de juny del 2010

Relatant l'experiència

Aquest text és de la Vinny Iglesias, alumna de català del Centre de Normalització Lingüística El Prat de Llobregat. Ella va proposar la cançó La cucaracha, una de les cançons que integraran el disc que recollirà el procés de treball a la ciutat.


Las dos clases de catalán semanales habían hecho que el grupo generará verdaderos compañeros y amigos. Aprendíamos a vivir en una nueva cultura, saborear un idioma que nos sabía ajeno, pero que con el paso del tiempo comenzábamos a apreciar. En ese ambiente de constante novedad y especulación esta nueva cultura a la cual pretendíamos comprender nos propone enseñarle algo de lo que a nosotros, de sitios lejanos y diversos, nos identificaba. Las propuestas eran muy diferentes y sin embargo tan importantes para cada uno de nosotros. Debíamos, en cierto modo, representar a todo aquel bagaje cultural que nos vio nacer y ser quienes somos. Se tomaron decisiones… se hicieron consensos… se eligieron los sonidos precisos y las melodías adecuadas para dar un poco de aquello que llevamos dentro a esta, nuestra nueva forma de vida. Todos, compañeros y amigos, fuimos a grabar parte de nuestras voces, de nuestros sonidos, de nuestra identidad en una pista en la que nos reconocíamos. Era esta una canción… tal vez poco poética… tal vez poco romántica…pero eso sí sumamente revolucionaria, satírica y cómica. Son los adjetivos con los que aquellos que dejamos nuestra tierra lejos muchas veces nos identificamos. Nos vimos ahí, todos en una simple canción, todos una misma CUCARACHA (sí en cierto modo kafkiana) que no podía caminar, porque no tenemos y porque nos falta un algo que ahora parece que hemos dejado atrás.


16 de juny del 2010

Veus a la segona trobada La Capsa Acció Musical

El passat dijous 10 de juny vam fer la segona trobada de l'assemblea de músics del Prat, La Capsa Acció Musical. Entre els temes que es van discutir i presentar hi havia el projecte Veus.


A la reunió va incorporar-se el Joan Miró, que és el músic que ha anat a les aules dels qui estudien català i ha treballat els arranjaments de les diferents cançons.


En acabar la reunió ens vam quedar treballant i quadrant calendaris amb alguns dels músics per planificar els dies i hores d'enregistrament dels instruments que participen en cada cançó, que no ha estat feina fàcil!!



8 de juny del 2010

Els primers arranjaments de les cançons

Després d'uns mesos de treball a les aules de català per a adults i de fer visites als diferents grups, el Joan Miró ens fa arribar els primers arranjaments de les cançons que volem compartir amb vosaltres. Així, els músics podran anar coneixent els temes en què prendran part i els i les alumnes podran descobrir les altres cançons que integraran el disc.

Aku Aku, Illa de Pasqua




Aye mere watan ke logo song
, L'Índia



A saia da Carolina, Galícia



Campesina Santadereana, Colòmbia



Green Sleeves, Anglaterra



Hani Yaylam hani, Turquia



KullaKita, Bolívia



La cucaracha, Mèxic



La lluna la pruna, Catalunya



Lamma Bada, Algèria



Rumisonqo, Bolívia



Txoria Txori, Euskadi


Todas las Voces, Xile

7 de juny del 2010

Presentem el projecte Veus a La Capsa Acció Musical

El passat dissabte 29 de març es va reunir La Capsa Acció Musical, una trobada de músics de la ciutat per parlar i proposar-nos projectes conjunts per dur a terme durant aquest any.

En el marc d'aquesta trobada, el Benjamí Company, membre del Centre de Normalització Lingüística del Prat i músic, va presentar el Projecte Veus als músics de la ciutat. La proposta va ser rebuda amb entusiasme i alguns dels músics ja van oferir-se a col·laborar posant la música al repertori triat per l'alumnat dels cursos de Català.






Us deixem amb algunes de les imatges d'aquesta Capsa Acció Musical

El treball didàctic a les aules


El treball a les aules de Català va començar el mes de febrer de 2010. El Centre de Normalització Lingüística del Prat va preparar una unitat didàctica per tal d'explicar a l'alumnat en què consistia el projecte. A la unitat didàctica es mostraven diverses cançons populars catalanes, per tal que l'alumnat les conegués i també per motivar-los a aportar cançons de la seva terra.

En aquesta fase de treball intern, els grups reflexionaven sobre les cançons i les situacions en què les cantaven. L'alumnat proposava cançons tradicionals dels seus respectius països que es traduïen i s'explicaven en català, i es treballava el vocabulari, la gramàtica... També van treballar cançons tradicionals catalanes que van permetre anar avançant en el coneixement de la llengua des d'una proposta entretinguda i diferent.

2 de juny del 2010

Tot va començar...

Fa quatre anys que el Centre de Normalització Lingüística de la nostra ciutat va engegar un projecte transversal per treballar l'acolliment de la població que arriba a Catalunya amb el suport d'altres institucions públiques. Partint del treball a les aules d'aprenentatge de Català, any rere any s'han publicat llibres entorn la gastronomia, els símbols, contes i tradicions... Darrera de cada llibre hi ha hagut un procés de treball i un reconeixement a la diversitat cultural del Prat de Llobregat.

Enguany La Capsa] ha volgut afegir-se al projecte aportant la música com una via d'expressió i participació ciutadana, entenent aquesta com una eina d'expressió de diversitats i identitats culturals.

El blog anirà recollint la informació d'aquest procés i servirà també de connexió per a ciutadans diversos que prenen part d'aquesta iniciativa